کیفیت خوب مصالح در برابر فشار ساییدگی و صیقلی شدن، وابسته به نوع و خواص سنگ است و از طرفی نحوه تهیه مصالح سنگی در کیفیت آنها موثر است.
اکثرا در معادن، یک لایه رویه نامطلوب باران اسیدی خورده وجود دارد که می بایستی به علت پیدا نبودن فصل مشترک قسمت رویی را از بین برد. درانفجارات مصالح و تکه های نامناسب را به صورت دستی جدا می کنند با این وجود مقداری از آنها وارد سنگ شکن می گردد.
با عبور دادن از الک های مخصوص می شود مواد اضافی را حذف کرد و رس موجود را شست. اندازه دقیق سوراخ های الک به جنس لایه وابسته است و معمولا در هر مورد متفاوت می باشد.
مصالح شکسته هم از نظر استحکام وهمچنین در مورد خواص فیزیکی بسیار اهمیت دارند در مقابل مصالح مناسب متورق یا دراز نباید بکار برده شود. طبق مطالعات، شکل مصالح شکسته به جنس سنگ و نوع سنگ شکن، بستگی دارد. درصورتیکه نسبتها یعنی اندازه دانه ها در مرحله آخر شکست بیشتر از ۴:۱ نباشد جنس معدن هرچه که باشد معمولا شکل مصالح شکسته با مشخصات وفق داده می شود. بعنوان مثال برای تهیه یک اینچ دانه، ۴ اینچ بیشتر ریخته نشود. برای ۸/۳ نباید بیشتر از ½ ۱ اینچ وارد دستگاه شود. البته نسبت کاهش را در بعضی معادن می شود با بررسی و مطالعه تغییر داد.
نوع دانه بندی به کاربرد آن بستگی دارد. در مرحله اول مصالح شکسته را جداگانه کپه می کنند و در اندازه های زیر مرتب می کنند.
و با توجه به دانه بندی آنها را مخلوط می نمایند.
مصالح در سه اندازه از سنگ شکن خارج می گردند که عبارتند از:
ریز دانه ۸-۰ میلیمتر، متوسط ۱۶-۸ میلیمتر و درشت دانه ۲۶-۱۶ میلیمتر، درصورتیکه این مصالح را در کارخانه آسفالت بریزند، باید اندازه الک های کارخانه، از بالا به پایین، به ترتیب : ۲۶،۱۶،۸ میلیمتر باشند. البته با توجه به شرایط کار می توان اندازه الک (سرند) میانه و زیرین را تغییر داد.
درصورتیکه دانه بندی میانگین حدود مشخصات بالا را بخواهند استفاده کنند عملا تهیه صد درصد دقیق دانه بندی بالا در حجم زیاد امکان پذیر نیست لذا تجاوز تا ۵% از دانه بندی مجاز شناخته می شود.
مشهود است اگر اندازه سوراخ ها و سطح الک (سرند) مناسب انتخاب شده باشد دانه بندی مورد نظر بدست خواهد آمد. اگر موارد زیر لحاظ نگردد احتمال بروز مشکل زیاد است.
۱- الکی که در بالا قرار دارد پاره شود و دانه های بزرگ وارد شوند.
۲- سنگ و معدن به گل و لای یا قشر سست آلوده شده باشد ریزدانه ها وارد می شود و دانه بندی را بهم می زنند.
۳- درصورتیکه ارتعاش الک (سرند) یا شیب آن مناسب نباشد مصالح اجازه عبور نداشته و خارج می شوند در این حالت سه صورت پیش می آید.
۱-۳- چنانچه که حالت ۳ مربوط به الک (سرند) بالایی باشد قسمت عمده مصالح شکسته هدر می رود و باید دوباره به سنگ شکن بازگشت داده شوند.
۲-۳- درصورتیکه حالت بالا مربوط به الک (سرند) میانی باشد مقدار زیادی از مصالح ریز به قسمت متوسط دانه وارد می شوند و دانه بندی را بهم می زنند.
۳-۳ درصورتیکه این حالت مربوط به الک (سرند) پایینی باشد تمام مصالح روی هم جمع شده، مخزن ریز نمی تواند جوابگوی عملکرد کارخانه باشد و مرتب باید صبر کرد تا مخزن ریزدانه پر شود.
۴- درصورتیکه مصالح روی الک ها بیشتر از مقدار معمول ریخته شود عمل الک (سرند) با اشکال مواجه می شود در این حالت ریزدانه ها وارد مخازن خواهند شد.