در دو مقاله گذشته، 5 مورد از روش های استخراج سنگ های ساختمانی ( قسمت اول – قسمت دوم ) را توضیح دادیم و در این مقاله دو مورد دیگر از روش های استخراج سنگ های ساختمانی و خرید سنگ را برای شما ارائه می دهیم.
1- استخراج با چال موازی
2- استخراج با ماشین های سنگ بر (هاواژ)
3- استخراج هیدرومکانیکی
4- استخراج به کمک حرارت
5- استخراج با سیم برش فولادی
روش های استخراج سنگ های ساختمانی -قسمت سوم-
6- طریقه استخراج با سیم برش الماسه
دستگاه سیم برش الماسه حاوی سیم الماسه به طول ۲۵ تا ۴۵ متر (حداکثر ۱۵۰ متر) توسط یک اینچ با قرقره راهنما، در یک جهت تعیین شده به طور همیشگی روی سنگ بریده می شود. برای این کار نخست در سنگ دو چال عمود برهم که محدوده بلوک را شامل می شود حفر شده سیم الماس را از آن عبور می دهند. دستگاه برش در حین کار بر روی ریل قرار داشته و با کمک امکانات الکترونیکی و هیدرولیکی به طور اتوماتیک بر روی ریل جا به جا می شود و با انجام دادن عمل برش خود را به عقب می کشد. نیروی کشش سیم که حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم است به طور ثابت حفظ می شود. دستگاه وینچ اصولا در فاصله ۵ الی ۸ متری سینه کار قرار می گیرد. بدین صورت تقریبا ۱۵متر از سیم الماسه به طور آزاد کار می کند. مکانیزم دستگاه به صورتی است که میتوان با جابجایی و تغییر جهت محور وینچ از حالت افقی به عمودی سنگ را به طور افقی و یا عمودی برش داد. برش افقی باید موقعی انجام شود که برش عمودی کوه هنوز صورت نگرفته است زیرا اگر جز این شود در پایان برش افقی ممکن است بلوک سنگ از کوه مجزا شده و سیم برش را که در حالت افقی درحال استفاده است له نماید. حمل و نقل بلوک های ماده معدنی بعد از مرحله برش برای مجزا ساختن بلوک برش داده شده از سینه کار، از جک های هیدرولیک و بالشتک های فشرده، به کار گرفته می شود.
7- استخراج به کمک مواد شیمیایی منبسط شونده
امروزه معدنکاری و روش های مشهور در آن در حال تغییر دائمی است و اغلب مراکز و مؤسسات تحقیقاتی فعال در امور معدن برای پیشبرد اهداف معدنکاری قصد تولید موادی را دارند که حداکثر بازدهی را دارا هستند. موردی که روز به روز در کارهای معدنی ایران به کار گرفته می شود انواع پودرهای منبسط شونده است. این ماده به جای ماده ناریه، در معادن سنگ ساختمانی کاربرد دارد و مورد مصرف آن است و همینطور علاوه بر ارزانی قیمت، با محیط زیست سازگاری داشته است. به همین علت در معادن سنگ ساختمانی رو به افزایش است. قدرت انفجار و تخریب این مواد مانند دینامیت و آنفو نیست و در اصل به گونه ای کار پارس و گوه را می کنند. برای به کار بردن این مواد بایستی چالهای موازی در سنگ، حفر کرد. سپس ماده مورد نظر را با آب مخلوط کرده تا به شکل دوغاب شود. جابه جایی بلوک های ماده معدنی بعد از مرحله برش برای جدا ساختن بلوک برش داده شده از سینه کار، جک های هیدرولیک و بالشتک های فشرده، به کار گرفته می شوند. دوغاب درچالها ریخته شده بعد از زمانی در اثر پدیده آبگیری، دوغاب تا چند برابر حجم خود افزایش حجم میدهد. به دلیل این افزایش حجم تنش فشاری بسیار فراوانی به دیواره چال وارد میشود.
این پودرها انواع مختلفی دارند.
مانند: فرکت، دکسپن، استامیت، کتراک و …..